Saitko kalasteluviestin, jossa ohjataan "tori.fi.koko-suomi.eu" -huijaussivustolle, tai viesti vaikuttaa tulevan Torilta?

Olemme saaneet muutamalta Tori-käyttäjältä tiedon, että he ovat vastaanottaneet nopealla vilkaisulla Tori-ilmoitukselta vaikuttavan linkin ja sähköpostiviestin, jossa kysellään, onko ilmoitettu tavara vielä myynnissä, tai mahdollisesti jotain muuta ilmoitukseen viitaten. Kyseinen linkki "tori.fi.koko-suomi.eu" ei ole Tori.fi, eikä liity Toriin millään tapaa. Mikäli saat Torilta vaikuttavia viestejä, luethan ensin linkin kokonaisuudessaan sitä kuitenkaan klikkaamatta — se voi näyttää hieman samalta, mutta ei tarkemmin tarkasteltuna ole Tori.fi-osoitteessa (vertaa verkkotunnuksia tori.fi ja koko-suomi.eu).

Monesti tällaisissa tietojenkalasteluyrityksissä on tarkoituksena ohjata uhri antamaan esim. kirjautumistietonsa verkkosivustolle, joka näyttää hieman samalta, kuin uhrin käyttämä palvelu/sivusto. Tyypillisesti huijarit yrittävät kalastella verkkopankkitunnuksia kehottamalla sähköpostiviestissä vastaanottajaa kirjautumaan tunnuksillaan pankin kirjautumissivulta näyttävälle huijaussivustolle.

Tällainen roskapostitoiminta on valitettavan yleistä netinkäytön arjessa ja tietysti harmillinen haitta normaaliin viestittelyyn. Voit kuitenkin aina selvittää oudolta vaikuttavan viestin lähettäjän viestin ylätunnisteesta: Vastaanotetun sähköpostiviestin ylätunnisteesta selvität viestin lähettäjän oikeat tiedot (yleensä eri sähköpostiohjelmissa klikattavassa muodossa "näytä alkuperäinen viesti" tai "viestin lähde" -kohdassa viestiä).

Jos epäilet joutuneesi kalasteluyrityksen uhriksi antamalla Tori-tietojasi jollain toisella sivustolla käyttöön, olethan aiheesta Tori-tukeen yhteydessä. Vaihda salasanasi ja luo tarvittaessa uusi käyttäjätunnus, ja kerro meille, minkälaisen linkin vastaanotit.

Hakusanat: kalastelu, phishing, tietojenkalastelu, huijaussivusto, onko tämä Tori