Saitko kalasteluviestin, joka vaikuttaa tulevan Torilta?

Olemme saaneet muutamalta Tori-käyttäjältä tiedon, että he ovat vastaanottaneet roskapostiviestejä, jotka vaikuttavan tulevan Torilta. Mikäli saat Torilta vaikuttavia viestejä, luethan ensin linkin kokonaisuudessaan sitä kuitenkaan klikkaamatta — se voi näyttää hieman samalta, mutta ei tarkemmin tarkasteltuna ole Tori.fi-osoitteessa (tämä selviää lähettäjän verkkotunnuksesta).

Monesti tällaisissa tietojenkalasteluyrityksissä on tarkoituksena ohjata uhri antamaan esim. kirjautumistietonsa verkkosivustolle, joka näyttää hieman samalta, kuin uhrin käyttämä palvelu/sivusto. Tyypillisesti huijarit yrittävät kalastella verkkopankkitunnuksia kehottamalla sähköpostiviestissä vastaanottajaa kirjautumaan tunnuksillaan pankin kirjautumissivulta näyttävälle huijaussivustolle.

Tällainen roskapostitoiminta on valitettavan yleistä netinkäytön arjessa ja tietysti harmillinen haitta normaaliin viestittelyyn. Voit kuitenkin aina selvittää oudolta vaikuttavan viestin lähettäjän viestin ylätunnisteesta: Vastaanotetun sähköpostiviestin ylätunnisteesta selvität viestin lähettäjän oikeat tiedot (yleensä eri sähköpostiohjelmissa klikattavassa muodossa "näytä alkuperäinen viesti" tai "viestin lähde" -kohdassa viestiä).

Jos epäilet joutuneesi kalasteluyrityksen uhriksi antamalla Tori-tietojasi jollain toisella sivustolla käyttöön, olethan aiheesta Tori-tukeen yhteydessä. Vaihda tällöin salasanasi ja luo tarvittaessa uusi käyttäjätunnus, ja kerro meille, minkälaisen linkin vastaanotit.

Hakusanat: kalastelu, phishing, tietojenkalastelu, roskaposti, huijaussivusto