Tori vinkkaa: pysy turvassa ja tiedon äärellä näyttösi takana!

Seuraava muistilista auttaa huomioimaan perusedellytykset tiedostavalle ja turvalliselle netinkäytölle arjessa

Laitteellasi ja vieraillessasi eri verkkosivuilla:

  • Asentaako tietokoneesi ja/tai älylaitteesi päivitykset automaattisesti?
  • Käytäthän vahvoja ja uniikkeja salasanoja kaikissa eri palveluissa?
  • Olethan vaihtanut eri palveluissa käyttämäsi salasanat säännöllisin väliajoin?

Maksu- ja korttitietoja verkossa täyttäessäsi:

  • Tutustuithan käyttämäsi verkkopalvelun käyttö- ja sopimusehtoihin sekä maksutapoihin, ja tarkistathan aina korttitiedot syöttäessäsi, mille verkkosivulle sinut ohjataan?
  • Ethän jaa arkaluontoista sisältöä itsestäsi, jota joku muu voisi käyttää hyväkseen esim. esiintyäkseen sinuna, tai käyttääkseen tietoja sinua vastaan? Onko joku yrittänyt kalastella sinulta tietoja esim. verkkopalveluun kirjautuakseen? Ole kaikissa olosuhteissa erityisen valppaana, jos jokin tarjous tai yhteydenotto kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ja pyri silloin varmistamaan tavaran sekä kauppakumppanisi olemassaolo ja sovi kaupat kasvokkain tehtäväksi. Ota tarvittaessa yhteyttä Tori-tukeen sekä viranomaistahoihin.

Tuottaessasi itse sisältöä verkkoon (esim. ilmoitusta jättäessä ja keskusteluissa toisten netinkäyttäjien kanssa):

  • Ovathan perheenne alaikäiset tietoisia hyvien tapojen sekä vanhempien luvan vaatimista toimista verkossa? Olettehan keskustelleet perheen kesken netinkäyttönne pelisäännöistä niin kaupankäynnin kuin tuntemattomien kanssa käytävien keskustelujen suhteen?
  • Osaatko ottaa olennaisiin tahoihin sekä viranomaisiin yhteyttä, jos kohtaat verkossa laitonta toimintaa?
  • Ethän jaa luvatta sisältöä? Jokaisen netinkäyttähän kannattaa käyttää valpasta harkintaa verkossa: Onko jakamasi tai tuottamasi sisältö hyvän maun mukaista ja laillisesti hankittua tai luvanvaraista? Onko sinulla käyttöoikeudet sisältöön? Ota tarvittaessa yhteyttä Tori-tukeen sekä viranomaistahoihin. 
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö