Seuraa

Eläimiä koskevat säännöt ja luovutus

Kannattaa huomioida, että rotukoirien ja -kissojen pentueista voi usein joutua odottamaan pentua, ja lemmikkiä ei siis saa heti kotiin. Myös kustannukset kasvattajalle näkyvät hinnoittelussa: alle 1000 euron ei yleensä saa rotukoiran pentua kotimaiselta kasvattajalta. Eläinten hyvinvointia ajatellen emme pääsääntöisesti julkaise ilmoituksia, joissa rotukoirien pennuista pyydetään epärealistisen alhaiselta tuntuvaa hintaa tai pentuja luovutetaan alle seitsemän viikon ikäisinä. Myös rotukissojen suhteen ohjeena on eläinten hyvinvointi. Olemmekin tulkinneet, että rotukissanpennun realistinen vähimmäishinta on 500 euroa. Emme julkaise ilmoituksia, joissa heti luovutettavaksi ilmoitetaan alle 12 viikon ikäisiä kissanpentuja.

Minimi-ikä: Palvelun kautta myytävien koiranpentujen tulee olla Suomen Kennelliiton suosittaman luovutusiän ylittäneitä eli vähintään 7 viikkoa vanhoja. Kissanpentujen minimiluovutusikä on 12 viikkoa. Ilmoituksessa tulee myös olla selvä merkintä siitä, että koira taikissa on myydessä 7- tai 12-viikkoinen tai vanhempi. Myynti-ilmoitukseen tulee merkitä pennun syntymäaika ja luovutuspäivämäärä. 

 Pentutehtailun tukeminen ei kannata. Koiran- ja kissanpennun hankintaa harkittaessa maltti on valttia: lemmikkiä ei siis kannata hankkia hetken mielijohteesta, "kiiremyyjältä" tai liian halvalla. Pentu voi kuolla ennenaikaisesti vältettävissä olleisiin sairauksiin, ja iloiseksi tarkoitettu perheenlisäys saa hyvin ikävän käänteen:

Pentutehtailu on kasvatusta, jossa pentuja teetetään rahan takia eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Monen pennunostajan ilo vaihtuu suruun, kun pentu sairastuu vakavasti tai jopa kuolee pian kotiutumisen jälkeen. Fiksun koiranostajan opas neuvoo, miten tunnistaa ja välttää pentutehdas (voit soveltaa vinkkejä myös kissoihin). 

 

Ostaessasi eläimen Tori.fi:stä

 • Huomioi eläimen ikä. Suositusten mukainen minimiluovutusikä kissoilla on 12 viikkoa ja koirilla 7 viikkoa. Ilmoituksessa tulee selvästi näkyä pennun ikä. Suosittelemme, että myyjät merkitsevät ilmoitukseen pennun syntymäajan ja luovutuspäivämäärän.
 • Kiinnitä huomiota eläimen terveyteen ja siihen että se on asianmukaisesti rokotettu ja madotettu.
 • Rotukissalta ja -koiralta pitäisi löytyä rekisteritodistus. Mikäli näin ei ole, sen puuttumisen syy on hyvä selvittää.
 • Tori.fi ei välitä koiran- tai kissanpentuja ilmaiseksi. Kissojen minimimyyntihinnat ovat palvelussa 19 euroa ja koirien 50 euroa. Luovutusikäisiä pentuja koskee eri tarkastelu: yleensä puhdasrotuisia pentuja ei saa alle neljän numeron. 
 • Pitbullien myynti on kiellettyä Tori.fi:ssä. Pitbullit voivat näyttää erehdyttävästi Amerikan Staffordshire terrieriltä, joten ole valppaana tällaista ostaessasi. Otathan erikseen yhteyttä koirasusista, sillä niitä koskevat muut rajoitukset. 
 • Älä osta eläintä, joka on tuotu laittomasti maahan. Eläin voi kantaa tauteja ja tuoda mukanaan ihmisille tai eläimille haitallisia tartuntoja. Suomeen tuodun eläimen tapauksessa tarkista, että eläimen paperit ovat kunnossa ja sille on tehty asianmukainen rajatarkastus/eläinlääkärintarkastus.
 • Mikäli eläin tulee EU:n ulkopuolelta, sillä tulee olla asianmukaiset todistukset. Varaudu muutenkin todistamaan eläimen lähtömaa. 

 

Otathan huomioon

 • Suosittelemme kirjallisen kauppasopimuksen tekemistä.
 • Tarkista ostettaessa eläimen terveys. Pyydä todistus eläinlääkärin tekemästä terveystarkastuksesta, jos sellainen on tehty.
 • Mikäli koira tai kissa on rekisteröity, pyydä saada todistukset luovutuksen yhteydessä.
 • Tietyt eläinlajit ovat luvanvaraisia, jolloin kaupan yhteydessä kannattaa tarkistaa myynnin luvallisuus ja pyytää nähdä eläimen alkuperäistodistus.
 • Huomioithan, että asiakirjoja voidaan myös väärentää.
 • Älä luota myyjään, joka lupaa tuoda eläimen suoraan ostajan kotiin ja joka ei päästä ostajaa katsomaan eläimiä niiden kasvuympäristöön.
 • Huolestuttavaa on myös, mikäli myyjä kiirehtii ostajan ostopäätöstä.
 • Suomessa eläinten tuonti- ja vientisäädökset antaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tuonti- ja vientivaatimukset löytyvät täältä.
 • Emme suosittele ostamaan eläintä, jonka alkuperä on epäselvä. Pidättäydy ostamasta, jos epäilet eläimen olevan laittomasti maahantuotu.
 • Ostamalla eläimen, jonka epäilet liittyvän epärehelliseen toimintaan, tuet toiminnan jatkumista.
 • Ota yhteyttä tarpeen mukaan poliisiin, eläinsuojeluvalvojaan, terveystarkastajaan tai kennelliiton kennelneuvojaan, mikäli epäilet henkilön kauppaavan laittomasti maahan tuotua tai pentutehtaasta peräisin olevaa pentua, tai eläimen kunto on hälyttävä. Pääset suoraan ilmoituksesta ilmiantamaan epäilyttävät olosuhteet Tori.fi:lle. 

 

 

Eläimiä koskevat säännöt ja luovutus

Eläinten hyvinvointia ajatellen emme pääsääntöisesti julkaise ilmoituksia, joissa rotukoirien ja -kissojen pennuista pyydetään epärealistisen alhaiselta tuntuvaa hintaa tai pentuja ilmoitetaan luovutettavaksi suositusikää nuorempina. Myös rotukissojen suhteen ohjeena on eläinten hyvinvointi: pentujen realistinen hinnoittelu ei tulkintamme mukaan jää alle 500 euron. Emme julkaise ilmoituksia, joissa heti luovutettavaksi ilmoitetaan alle 12 viikon ikäisiä kissanpentuja.

Pyydämme ilmoittamaan, onko kissanpentu rekisteröity vai rekisteröimätön. Näin myös ostaja voi tarkastaa rotukissan pentueen tiedot netistä. 

Minimi-ikä: Palvelun kautta myytävien koiranpentujen tulee olla Suomen Kennelliiton suosittaman luovutusiän ylittäneitä eli vähintään 7 viikkoa vanhoja. Kissanpentujen minimiluovutusikä on 12 viikkoa. Ilmoituksessa tulee myös olla selvä merkintä siitä, että koira/kissa on myydessä 7-/12-viikkoinen tai vanhempi. Myynti-ilmoitukseen tulee merkitä pennun syntymäaika ja luovutuspäivämäärä.

Tori.fi-palvelun kautta myytävien aikuisten kissojen minimimyyntihinta on 19 euroa/kissa ja aikuisten koirien 50 euroa/koira. Kielletyt eläimet: Muiden kuin Suomen Kennelliiton (www.kennelliitto.fi) hyväksymien koirarotujen myyminen ja ostaminen on kiellettyä. Vuoden 1996 jälkeen typistettyjen koirien myynti Torissa on kielletty, vaikka ne olisivat syntyneet maassa, jossa typistäminen on sallittua. Luvanvaraisten eläimien kohdalla myyjällä tulee olla siihen lupa. Sen lisäksi ilmoituksessa tulee olla merkintä siitä, että lupa vaaditaan. Villieläinten kohdalla noudatamme CITESin ohjeistusta.

Suomessa useat eläinlajit ovat rauhoitettuja tai direktiivien suojelemia. Näitä eläimiä myydessä tulee myyvällä henkilöllä olla joko ELY-keskuksen myyntilupa tai CITES-lupa eläimen/eläimen osien myyntiin, eläinlajista riippuen. Tämän vuoksi Tori.fi-palvelussa sallimme vain riista- sekä kotieläinten myynnin, siltä osin kun sitä ei ole metsästysasetuksessa tai muissa asetuksissa tai direktiiveissä rajoitettu. 

Jos lupa tarvitaan, on luvista mainittava ilmoituksessa.

Eläinten lupa-asioita voi tarkistaa esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Rauhoitetut_lajit

Tori.fi-palvelu pidättää oikeuden olla julkaisematta tiettyjä eläimiä koskevia ilmoituksia. Eläinilmoituksissa noudatamme kunkin eläinliiton mukaisia ohjeistoja. 

 

Asiasanat: Eläimet, pennut, koirat, kissat, lemmikit, luovutusikä, rotukoira, rotukissa, eläinlajit, eläinsuojelu 

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö