Haluamme pitää käyttäjämme tiedot ja rahat turvassa. Luethan tästä ohjeet, miten erotat kalasteluyritykset ToriDiilistä
Mitä tarkoittaa "kalastelu"?
"Kalastelu" on yleinen ilmaisu kaikelle internetissä, usein rikollisten tahojen tekemälle toiminnalle, millä yritetään huijata yksityishenkilö antamaan arvokasta ja yksityistä tietoa. Tavallisimpia kalasteluyrityksiä vertaiskauppa-alustoilla ovat maksukortti- ja pankkitunnusten tiedustelu. Kalasteluissa käytetään usein tehokeinona käyttäjän manipulointia.
Käyttäjän manipuloinnilla tarkoitetaan tässä yhteydessä keinoja, joilla
- saadaan vilpillinen osapuoli vaikuttamaan aidolta, luotettavalta ja tunnetulta hahmolta, yritykseltä tai brändiltä.
- saadaan aikaan uhrille kiireellisyyden tunne, eli kehotetaan uhria toimimaan välittömästi tai muutoin luodaan kuva, että toimia vaaditaan heti tai tietyn aikarajan puitteissa ilman lisäkysymyksiä
Tavallisimmin kalastelun tarkoitus on saada pahaa-aavistamaton henkilö luovuttamaan maksukorttinsa tiedot tai pankkitunnuksensa valheellisia, tunnetun tavaramerkin näköisiä sivuja käyttäen. Tämä voi pahimmillaan johtaa suurien rahasummien menettämiseen.
Vertaiskauppa-alustoilla kiireellisyys luodaan tavallisesti sillä, että myyjä ei saa rahojaan mikäli ei toimi heti.
Muista aina, että oikean ToriDiilin tunnistat viesteihin tulevasta järjestelmäviestistä joka näyttää tältä:
Näet sinulle tulleet tarjoukset myös paikasta Oma Tori>ToriDiili
ToriDiili -tarjouksista EI KOSKAAN lähetetä sähköposteja tai tekstiviestejä myyjille. Tarkistathan siis aina yllämainituista paikoista, että sinulle on tehty tarjous.
Miten kalasteluyritykset näkyvät Torissa? Tunnista kalasteluyritys:
Tavallisimmin vertaiskauppa-alustoilla, kuten Torissa, kalastelu tapahtuu käyttäjän manipuloinnin kautta. Se ilmenee siten, että vilpillinen osapuoli joko
- esiintyy Torina tai Torin työntekijänä ja/tai
- teeskentelee, että on maksanut tuotten "Torin kautta" tai ToriDiilinä
"Torina" esiintyminen tapahtuu tavallisimmin Torin viesteissä tai käyttäjille lähetetyissä sähköposteissa.
Torin viesteissä tämä voi näkyä jonain seuraavista
- Kalastelija on nimennyt tilinsä muistuttamaan Torin työntekijää tai asiakaspalvelua
- Kalastelija väittää maksaneensa ostoksen ToriDiilillä, ja pyytää myyjää viimeistelemään kaupankäynnin muualle vievän linkin kautta
- Kalastelija pyytää jatkamaan keskustelua Torin ulkopuolella, kuten WhatsAppissa, sähköpostitse tai tekstiviestillä kysyen samalla yhteystietoja
- Kalastelija pyytää ensin myyjän puhelinnumeroa "MobilePay-maksua varten", mutta tämän jälkeen pyytääkin ToriDiiliä tekemättä oikeaa tarjousta. Tämän jälkeen myyjä saa tekstiviestin tai WhatsApp-viestin, missä pyydetään "viimeistelemään kaupat" antamalla linkin kautta maksu-/korttitietoja
- Yleistä on myös se, että kalastelija ensin ilmaisee "kaiken olevan maksettu", jonka jälkeen hän pyytää sinua "viemään kaupat loppuun" Torin ulkopuolella, useimmiten jossain viestipalvelussa tai joissain tapauksissa suoraan erikoiselta vaikuttavan linkin kautta.
- Toisinaan kalastelija lähettää Torin viesteissä puhelimella skannattavan QR-koodin, jonka skannattuaan myyjä viedään kalastelusivulle, jossa pyydetään maksutietoja.
Sähköpostitse tapahtuva kalastelu
- Kalastelija on ensin pyytänyt Torin viesteissä myyjän sähköpostiosoitetta, ja lähettää siihen kalasteluviestin, tai
- Kalastelija on katsonut myyjän käyttäjänimen Torissa, ja sen perusteella lähettää sähköpostia eri osoitteisiin
-
Esimerkki: Torin käyttäjänimi on Hilppa_Helpponen.
Kalastelija lähettää maksutietoja pyytävän sähköpostiosoitteen osoitteisiin: hilppa_helpponen@gmail.com, hilppa_helpponen@hotmail.com, hilppa_helpponen@outlook.com, hilppa.helpponen@hotmail.com, hilppa.helpponen@outlook.com ja niin edelleen. On hyvin suuri todennäköisyys, että jokin näistä päätyy oikealle vastaanottajalle. Jos kyseessä on etu- ja sukunimi, mahdollisuus on vielä suurempi.
- Jos vastaanottaja ei vielä tiedä miten ToriDiili toimii, on ymmärrettävää että hän saattaa luulla kyseessä olevan oikea asia.
Miten tunnistat kalastelun Torissa? Tässä faktakokoelma sinulle
1:
ToriDiili on AINOA maksunvälityspalvelu Torissa, ja näet oikeat ToriDiilit ja niiden tarjoukset AINA paikassa Oma Tori>ToriDiili. Siellä voit ensimmäiseksi varmistua, onko kyseessä ToriDiili ja hyväksyä mahdollisen ostajaehdokkaan tarjouksen. Katso tästä miten ToriDiili toimii!
2:
Tori EI KOSKAAN pyydä myyjiltä korttitietoja. Myyjää pyydetään ensimmäistä ToriDiiliä hyväksyessään tekemään vahva tunnistautuminen sekä yhdistämään haluamansa pankkitili Torin tietoihin ToriDiilin maksuja varten. Tämä tapahtuu AINOASTAAN Torin sovelluksessa tai osoitteessa Tori.fi/ kirjautumalla sisään, eikä tästä ilmoiteta Torin käyttäjille sähköpostitse.
3:
Tori EI KOSKAAN lähetä myyjille tekstiviestejä tai sähköposteja, joissa pyydetään maksutietoja maksun vastaanottamista varten. Kaikki ToriDiiliin liittyvä tapahtuu Torin sovelluksessa tai sivulla Tori.fi.
4:
Tori EI KOSKAAN keskustele kanssasi Torin viesteissä. Ainoat asiat, mitä Torin puolelta näet viestikeskusteluissasi ovat järjestelmän lähettämät varoitukset (kuten huijausvaroitukset) ja huomautukset, kuten ToriDiilin edistyminen. Tunnistat nämä huomautukset helposti, sillä ne poikkeavat "normaalista" viestikuplasta huomattavasti. Jos joku väittää olevansa Torista ja pyytää sinulta yhteystietoja tai lähettää kummallisen linkin, kyseessä on kalasteluyritys.
5:
TUNNISTA EPÄILYTTÄVÄ SISÄLTÖ. Varsinkin kalastelusähköposteista on nopealla silmäyksellä helppo hämääntyä, sillä kalastelusähköposteissa käytetään usein tutun näköistä ilmettä, fontteja ja logoja. Jos kuitenkin tarkastelet lähemmin, kalastelusähköposteissa on usein huonoa suomen kieltä sekä erikoisia sanavalintoja ja lauserakenteita. Usein näissä sähköposteissa myös kehotetaan nopeaan toimintaan.
6:
TUNNISTA EPÄILYTTÄVÄ LÄHETTÄJÄ JA/TAI LINKKI. Tori ei koskaan pyydä maksutietojasi sähköpostitse. Kannattaa myös katsoa lähettäjän sähköpostiosoite - jos lähettäjä ei ole @tori.fi -loppuinen osoite, kyseessä ei ole Tori.
Saatat päätyä myös haitalliselle sivustolle. Jos osoiterivillä oleva osoite ei ala näin: https://www.tori.fi/, kyseessä EI ole Tori.
Muistathan myös, ettei Tori koskaan lähetä tekstiviestejä tai WhatsApp-viestejä, joissa pyydetään siirtymään maksutietoja kyselevälle sivulle. Torilla ei ole WhatsApp -tiliä.
Esimerkki haitallisesta kalastelusivusta
Kalastelusivut voivat näyttää nopealla vilkaisulla aidoilta, mutta jos kiinnität huomiota tiettyihin seikkoihin ja tiedät miten ToriDiili toimii, tunnistat haitallisen sivun helposti:
Saatat kalastelusivulla myös kohdata "chat-tukihenkilön". Todellisuudessa kanssasi keskustelee rikollinen, joka yrittää rohkaista sinua antamaan pankkikorttiesi tietoja. Älä keskustele tällaisessa chatissa kenenkään kanssa.
Pysy turvassa ja onnea kauppoihin!
Asiasanat: Tori, ToriDIili, huijaus, korttitiedot, pankkitiedot, huijaukset, kalastelut, turvallisuus, maksupyyntö