Ostajan opas

Älä lähetä rahaa etukäteen näkemättä tuotetta tai varmistamatta, että tuote saapuu maksun yhteydessä!

Vaikka myyjä ilmoittaa henkilötietonsa tai pankkitilinsä numeron, se ei turvaa sinua huijaukselta.

Pyydä aina mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä kuittia ja kirjallista vahvistusta siitä, että tuote on vastaanotettu.

Noudata erityistä varovaisuutta, kun...

  • tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
  • toinen osapuoli kiirehtii jatkuvasti ostopäätöstäsi.
  • joku tiedustelee pankkitilisi tai luottokorttisi numeroa.
  • maksat suuren rahasumman tuntemattomalle henkilölle. Pyri järjestämään maksutapahtuma julkisella paikalla kuten pankissa tai liikkeessä.

Muista kysyä lisäkuvia tuotteesta. Pyydä myyjää ottamaan kuvan tuotteesta niin, että kuvan yhteydessä olisi paperilappu, jossa näkyy myyjän nimi sekä päivämäärä. Näin varmistetaan, että myyjän ottamat kuvat ovat varmasti tämän omia eikä internetistä kopioituja.

Varmista myyjän puhelinnumero numerotiedustelusta. Prepaid-liittymässä on aina riskinsä.

Varoitusmerkkien pitäisi soida siinä vaiheessa, kun myyjä välttelee kohtaamista. Mikäli myyjä välttelee noutoa ja ehdottaisi postitusta, kannattaa olla varuillaan. Voit myös käyttää hakukonetta myyjän henkilöllisyyden varmistamiseksi.

“Ilmoituksessa näkyi, että tuote sijaitsee Helsingissä. Ilmoitin myyjälle, että voin tulla noutamaan tuotteen häneltä. Myyjä vastasi, että oli muuttamassa jyväskylään jolloin osa myyntituotteista on viety sinne. Hän ehdottaakin, että voisi postittaa tuotteen minulle, koska niin olisi helpompaa. Siirrettyäni rahat myyjän tilille, ei tämä enää vastanut viesteihini.“

“Ehdotin myyjälle voivani noutaa tuotteen, mutta tämä ilmoittikin sen olevan 300 km päässä. Minulla oli ystävä joka sattui asumaan lähistöllä joten ehdotin, että ystäväni pääsisi noutamaan tuotteen puolestani. Tämän jälkeen myyjä ei enää vastanut viesteihini.”

Kauppoja kannattaa sopia kasvotusten, jotta tuotteen pääsee näkemään ja tarkistamaan, että se on varmasti siinä kunnossa kuin tuote ilmoituksessa on kuvailtu. Mikäli tuote tulee postitse, suositeltavaa olisi tehdä kaupat postiennakolla.

Pyydä myyjältä paketin lähetystunnus. Mikäli tuote lähetetään kirjeenä, pyydä kuva kirjeestä. 

Oliko sinulla ostetaan -ilmoitus ja sait todella hyvän tarjouksen haluamastasi tuotteesta?

  • Myyjä kiirehtii maksun kanssa. Hän voi väittää, että tuotteesta on muitakin kiinnostuneita ja se menee seuraavalle henkilölle, mikäli et ole halukas maksamaan tuotteesta ensin.
  • Myyjän pyytämä hinta tuotteesta on liian hyvä ollakseen totta! Käy vertailemassa ensin sivustolta muiden samankaltaisien tuotteiden hintaa, jotta tiedät mitä kyseisestä tuotteesta pyydetään.
  • Suosittelemme osto-ilmoituksissa piilottamaan puhelinnumeron, jotta kaikki yhteydenotot jätetään Torin yhteydenottolomakkeen kautta. Voit vastausviestisi yhteydessä antaa myyjälle tarvittaessa numerosi. Ostoilmoituksien kautta voi kuka tahansa olla sinuun yhteydessä. Torin yhteydenottolomakkeen kautta voimme suodattaa epäillyttävät viestit ennen kuin ne välitetään sinulle sähköpostiin.
  • Muista pyytää tuotteesta paljon kuvia. Lisäksi kannattaa kysellä paljon lisätietoja tuotteesta, koska myyjällä ei ole ilmoitusta Torissa. Ehdota tapaamista julkisella paikalla.
  • Ole yhteydessä Torin tukeen, mikäli kaupanteko alkaa kuulostaa arveluttavalta tai siinä ilmenee epäilyttäviä piirteitä!

Huomasitko sivustolla asiatonta sisältöä?

Klikkaamalla lippua "Ilmianna asiaton ilmoitus" voit kertoa meille asiattomasta ilmoituksesta ja valita syyn epäilyksillesi ilmoituksen aitoudesta. Ilmiantosi siirtyy tällöin ilmoituksia tarkastavan tiimimme käsittelyyn ja palaamme asiaan mikäli lisätiedoille on tarvetta - kerrothan meille siis, mistä sähköpostiosoitteesta sinut tavoittaa tarvittaessa.

Oikein turvallista kaupankäyntiä!

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö