Myyjän opas

Muistisääntöjä myyjälle, kun teet kauppaa netissä.

Mikäli olet tekemässä kauppoja kasvotusten: 

  • kannattaa valita julkinen paikka, kuten esim. ostoskeskus, juna-asema, vilkas bussilaituri tai metroasema: pääsette helposti paikalle ja paikan päällä on muitakin ihmisiä sekä mahdollisesti vartijoita/videovalvonta 
  • mikäli ostaja tulee noutamaan tuotteen, voit myös kertoa pelkän kadunnimen, jos et halua pyytää ostajaa tulemaan ovelle asti: Ostajan ei sinänsä tarvitse tietää kuin katuosoitteen, josta tuotteen pääsee noutamaan, ja voit tuoda tuotteen hänelle esim. kerrostalon rappukäytävän eteen tai taloyhtiön parkkipaikalle 
  • suuremmissa tuotteissa, kuten huonekaluissa, kannattaa myyjän purkaa tuote valmiiksi, ja mikäli mahdollista ja tuoda se valmiiksi eteiseen/muualle noutoa varten -- kuitenkin niin, että ostajalla on mahdollisuus vielä noutaessaan ja maksaessaan tavaran tarkistaa sen kunnon, jotta olette yhteisymmärryksessä siitä, mitä ja missä kunnossa on myyty/ostettu. 
  • noudon aikana olisi hyvä, ettet olisi kotona yksin (mikäli sovit kaupat sinne) 

Kaupat on helpoin sopia kasvotusten, mutta mikäli ostaja asuu kauempana, suosittelemme tutustumaan eri postitusvaihtoehtoihin: 

  • Yleisin toimintatapa postitettavien tuotteiden kanssa on maksu ensin tilille ja paketti postiin. Muistathan lähettää ostajalle myös paketin lähetystunnuksen, mutta mikäli kyseessä on pieni tuote, niin myös valokuva kirjeestä kertoo lähetyksen tiedot.
  • Postiennakkotapauksissa voi pyytää postimaksun etukäteen, jotta myyjälle ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia, mikäli ostaja ei noudakaan pakettia postista.

Ilmoittaja määrittelee itse (lain puitteissa) kaupan ehdot ja valitsee ostajansa. Voit myös kertoa jo ilmoituksessasi ehdoistasi. Hyvän etiketin mukaista on toki tiedottaa tarvittaessa muitakin ostajaehdokkaita. Ja jos esimerkiksi laaditte kauppakirjan, on se kirjallinen sopimus kaupoista mainittuine ehtoineen: valmiita kauppakirjapohjia löydät täältä.

Käythän poistamassa ilmoituksen, kun olet saanut tuotteen myytyä. Näin sekä myyjä että ostaja välttyy turhilta tiedusteluilta. 

Ilmoitus vanhenee automaattisesti pukeutumisen osastolla 1 kk ja muilla osastoilla 2 kk:n jälkeen. Ilmoituksia on mahdollista uusia maksutta sähköpostin kautta - huomioithan, että tällöin ilmoituksesi julkaistaan uudelleen samalla paikalla eikä uutena listan kärjessä. Pientä korvausta vastaan voit myös uusia ilmoituksen helposti sekä kätevästi Tori-tilin kautta ja saaden ilmoituksen samalla listauksen kärkeen.

Käyttäydythän kauppatilanteessa asiallisesti sekä hyvien tapojen mukaisesti. Voit aina olla yhteydessä Tori-tukeen, mikäli sinulle tulee kysymyksiä mieleen.

 Oikein mukavaa sekä turvallista kaupankäyntiä! 

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö