Asuntomarkkinat ovat toisinaan ylikuumentuneet ja voivat siten houkutella myös epäluotettavia toimijoita. Tämä koskee myös vapaa-ajanasuntoja, erityisesti niiden huippusesongin aikaan. Olethan siis varovainen asuntoa etsiessäsi. Alla on muutamia ohjeita sekä vinkkejä, jotka voit huomioida vuokrasopimusta tehdessäsi.
Jotta pääsisit alkuun niin ilmoittajana kuin vuokraajana, kannattaa ilmoitusta tarkastella seuraavien kriteerien pohjalta: Kumpikin osapuoli luultavimmin etsii luotettavaa vuokrasuhdetta, ja jo ilmoituksessa voi tämän huomioida. Vuokra-asuntoilmoituksesta olisi syytä käydä ilmi vuokraus- ja vapautumisajankohta sekä muut asunnon vuokrausta koskevat ehdot, kuten vakuus, muu käyttöoikeus tai asumisen peruste, koko ja asunnon kuntoon tai sen huolenpitoon vuokrasuhteen aikana liittyvät seikat.
- Ohje “Älä osta näkemättä” pätee myös tarpeista tärkeimmässä, eli omassa kodissa. Asunnossa on syytä päästä käymään ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä tässä yhteydessä tehdä alkukatselmus asunnossa. Silloin asunnon kunto ja varustelu kirjataan yhdessä tuumin ylös.
- Yleensä sovitaan, että vuokralainen ottaa nimiinsä kotivakuutuksen vahinkojen varalle – taloyhtiö kun ei välttämättä korvaa vaikkapa lattiakaivon hiustuppotukoksesta syntynyttä vesivahinkoa, vaan kuivausoperaatio menee asuntokohtaisen vakuutuksen piikkiin.
- Vahinkojen ja vajaiden vuokrasuoritusten varalle sovitaan lisäksi vuokravakuus. Se voidaan maksaa erikseen avatulle suomalaiselle pankkitilille, josta sitä ei pääse nostamaan ennen vuokrasuhteen päättymistä.
- Mikäli vuokranantaja haluaa toisenlaisia ehtoja vuokraamiselle, kuten esimerkiksi siivousapua, tulee hänen myös huolehtia työnantajavelvoitteestaan: suostua ei siis tarvitse kodinhoitoavuksi alennettua vuokraa vastaan.
- Kummankin osapuolen turvaksi kannattaa laatia kirjallinen vuokrasopimus, josta ehdot käyvät selkeästi ilmi. Usein vuokralaisen on maksettava vuokravakuus ennen kuin saa asunnon avaimen haltuunsa. Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa silti malttaa kuitata ennen tilisiirtoja.
Vuokra-asuntoa etsivälle
- Älä maksa mitään maksuja tai vakuuksia, ennen kuin olet nähnyt huoneiston ja allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Asunnossa on syytä päästä käymään ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat tässä yhteydessä tehdä alkukatselmuksen asunnossa.
- Kummankin osapuolen turvaksi kannattaa laatia kirjallinen vuokrasopimus, josta ehdot käyvät selkeästi ilmi. Usein vuokralaisen on maksettava vuokravakuus ennen kuin saa asunnon avaimen haltuunsa. Kirjallinen vuokrasopimus on syytä laatia ennen tilisiirtoja.
- Selvitä, onko pyydetty vuokrahinta kohtuullinen (esim. keskimääräinen neliöhinta alueella). Poikkeavaa, liian edullista vuokrahintaa pyytävä ilmoittaja voi olla epäluotettava.
- Varmista, että vuokranantajalla on oikeus huoneiston vuokraamiseen.
Vuokra-asuntoa etsiessäsi varo erityisesti, mikäli:
- Sinuun otetaan yhteyttä ilmaista sähköpostiosoitetta (esim. yahoo, gmail ja hotmail -päätteiset osoitteet) käyttäen tai tekstiviestillä, joka on lähetetty ulkomaalaisesta puhelinnumerosta englannin kielellä.
- Ilmoitusteksti tai yhteydenotto on kirjoitettu huonolla englannin tai suomen kielellä.
- Asunnon vuokraajan tarjoama vuokrahinta vaikuttaa liian edulliselta.
- Sinua pyydetään ennen asunnon näyttöä suorittamaan etukäteismaksu/takuuvuokra.
Vuokra-asuntoa tarjoavalle
- Tee kirjallinen vuokrasopimus! Olet vastuussa kiinteistönomistajalle vuokralaisestasi.
Otathan huomioon
- Ei maksua, ennen kuin olet nähnyt huoneiston
- Tee kirjallinen sopimus
- Tarkista, että kiinteistönomistaja sallii edelleenvuokrauksen ja että vuokranantajalla on oikeus huoneiston vuokraamiseen
- Tarkista henkilöllisyys
Asiasanat: Turvallisuus, vuokra-asunto, asunnot, takuuvuokra, vuokra